Поморие голф клуб

Един от начините за източване на общинско или държавно имущество, освен станалите много известни „заменки“, без съмнение са така наречените съвместни публично-частни дружества. Как може да стане това:

Появява се потенциален инвеститор в една община, и и предлага да направят съвместно предприятие. Дейността на предприятието е общо взето без значение, но обикновено е свързана с регулярния поминък в тази община, с възможност за откриване на много работни места – един вид, на думи общината ще има голяма полза от това предприятие. От инвеститора парите, от общината – земята, на която ще се строи предприятието. Създава се дружество, в което инвеститорът има по-големия дял, а общината по-малък. Инвеститорът внася в дружеството неговия дял във вид на пари. Общината апортира земята в дружеството, като се оценява колко струва като актив. Най-често се оценява на много под пазарната и стойност, за да има инвеститорът интерес в проекта. Съответно, на колкото по-малко се оцени земята, толкова по-малък е делът на общината в съвместното предприятие. В дружествения договор се залагат клаузи, като примерно че мажоритарният собственик може да изкупи дела на миноритарния при определени условия – да речем, ако не си покрива неговата част от разходите по дейността. И дейността започва – проучвания, проекти…

Много често се прави корпоративен трик с увеличение на капитала – мажоритарният собственик в някакъв момент решава, че ще увеличи капитала на дружеството, като с това делът на миноритарния (общината) намалява още повече.

Започват да текат разходи за дейността – предприятието/проектът трябва да се задвижи. Управлението на съвместното дружество естествено се осъществява от мажоритарния собственик. Дружеството започва да се източва – разходи за офиси, за проекти, за реклама, представителни, и какво ли не. Ръководството на едно дружество има хиляди начини да го източи – примерно сключва договори със свързани фирми, прави поръчки за материали/дейности много над пазарната им стойност, и т.н. Един вид – тези пари, които инвеститорът е внесъл като негов дял в дружеството, отиват обратно при него чрез свързани фирми.

Дружеството започва да трупа разходи и загуби. Проектът/строежът се забатачва. Инвеститорът натиска общината да си покрива нейния дял от загубите. Общината, дори и да има излишни пари, едва ли би желала да налива пари в каца без дъно.

В един момент, мажоритарният собственик (инвеститора) изхвърля общината от дружеството. Изкупува и дела (на колкото е била оценена земята), обикновено не и плаща нищо, тъй като има загуби за покриване… и придобива 100% собственост върху земята. При това напълно законно.

Е… всеки може да се запознае със случая Кабланд и голф-игрището в Каблешково, и сам да намери приликите и разликите с гореописаната схема.

Естествено, цялата схема е много трудна без „съдействието“ на държавни/общински служители на всякакви нива. Като се започне от решението за съвместен проект, договорът, който общината подписва, мине се през оценяването на апортирания актив, и се стигне до начина, по който се осъществява контрола на управлението на дружеството.

Излизането на общината от подобна ситуация, в която губи един огромен актив, е много трудно. Най-вече, защото в „схемата“ няма нищо незаконно. Както много хора за казали – 95% от крупните „кражби“ в България са напълно законни. Ако някой е откраднал нещо по незаконен начин, то той е пълен глупак, при все че законите в България „предоставят“ неограничени възможности за „законни кражби“.

Мен едно нещо не ми дава мира:

Че ще има крадци на едро – ще има винаги. Че ще има държавни/общински служители, които работят против обществения интерес, винаги ще има. Но голямото ми притеснение е, че за много хора сред нас това че някой ще отнеме от общината 2000дка земя е нещо, което не ги засяга.

„А, какво ме интересува, там някой си щял да открадне нещо от общината. Нали няма да го открадне от мене, да не са мои тези 2000дка…“.

Ами не, байно, твои са тези 2000дка. Те са на всички нас. Крайно време е всички да започнем да се грижим за улиците, тротоарите, градинките, плажа, полето – за цялата общинска собственост – така, както се грижим за собствения си хол. Крайно време е да разберем, че домът ни не свършва с прага на входната врата. Крайно време е да спрем да гледаме безучастно как някой разграбва общата ни собственост.

Не знам как ще завърши сагата Кабланд ООД, но лично аз, независимо каква обществена длъжност заемам и дали изобщо заемам такава, ще направя всичко възможно Община Поморие да не загуби 2000дка земя. Надявам се да намеря много съмишленици за това, с които заедно да направим така, че общинската собственост, общата ни собственост, да се използва и управлява по възможно най-добрия начин.

Публикувано в Местно управление, Разни. Постоянна връзка.

3 Responses to Поморие голф клуб

  1. Елена каза:

    Г-н Славов, обяснете тези неща на жителите на град Каблешково, където безработицата е сигурно 50%, и този проект е единствения лъч надежда в този град. Опитвате се да спрете проект, който може да донесе работа на хиляди жители в района.

  2. yantcho каза:

    Въпросът, който стои тук е – ще има ли голф-комплекс, или някой просто ще присвои земята. Разговарял съм с хората в Каблешково, и напълно ги разбирам. Ако такъв проект се осъществи, това ще им даде много възможности – за работа, за бизнес, и т.н. Една възрастна жена от Каблешково ми каза „оставете ги да правят каквото искат“, визирайки неясния инвеститор в този проект. И когато я попитах „Ами ако присвоят земята и просто я препродадат?“, тя ми отговори отново „Оставете ги да правят каквото искат“. Тоест, пак опираме до въпроса „общото не е мое“. 5-6 години са минали от „първата копка“ на проекта, и той не е мръднал много оттам. Това би трябвало да е показателно за всички.

  3. Olga Dobreva каза:

    Kakva rabota be babichkite i starcite li shte rabotiat na tova golf igrishte? Vmesto da se potarsi otgovornost na teia mrasni kradci vie ste se zamislili kakvo shte praviat gorkite hora bez rabota. A kakva e cenata na 2000dk zemia na moreto i kakvi sa bili oblagite na vaprosnite kradci. Ami neka si sedim gladni i s malki pensii kato sme ovce, vmesto da se oplakva babichkata che i e malka pensiata da otide da si ia poiska ot kmeta i mafiotskoto im obkrajenie.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *