Какво най-много липсва в управлението на Община Поморие

Дълъг, дълъг списък. Нещата, които липсват в Поморие, и управлението на Общината, са ужасяващо много. Но аз все пак ще откроя няколко важни момента, които трябва да сред приоритетните задачи в управлението на следващия кмет.

1. Капацитет за работа по европейски програми.

Големите проекти, които е спечелила Община Поморие по европейски програми, клонят към нула. Отговорът на въпроса „Защо така?“ е прост. Проекти не се печелят просто така. Те трябва да бъдат добре подготвени, обосновани, и защитени. Това могат да го направят подготвени, обучени, и опитни хора. В общинските структури трябва да има звено, чиято единствена работа да бъде подготовка на проекти по европейски програми. По мое мнение, това звено трябва да включва и заместник-кмет с ресор „Евроинтеграция“.

В последните години бяха изхарчени не малко пари за подготовка на общината за работа по европейски проекти. За съжаление тези пари отидоха предимно към „външни консултанти“, и ползата за общината бе никаква.

Като казваме, че трябва да се създаде отдел, който да се занимава с европроекти, не може да не имаме предвид, че хората със знания и опит да работят с европроекти не са чак толкова много. Може би затова досега общината предпочиташе „външни консултанти“. Аз лично, при създаването на такова звено, бих заложил на хора, които са свързани с Поморие – живеещи, или родени тук. Не са малко хора със знания и опит, които напуснаха града в последните години. Когато си свързан с града, със сигурност ще влагаш повече сърце в работата си, за да стане града по-добро място за живеене (като работиш за печеленето на европроекти). Вместо да се дават грешни пари за външни консултанти, ако щете е по-добре да се обучат специалисти, които да работят дългосрочно в общината.

2. Прозрачност

Сигурен съм, че много от вас не са наясно с делата на общината. По какво се работи, какви са сроковете, какви пари се харчат… Лошото е, че и много хора, които са пряко свързани с работата на общината, също не са наясно. Смятам, че липсата на прозрачност в работата на Община Поморие е съществен проблем в последните10-15 години.

Смятам, че в посока „прозрачност на делата на Община Поморие“ трябва да се направят две неща:

– да има точни процедури, при която всеки гражданин да има възможност до достъп до общинските дела – до деловодство, до банкови сметки, и т.н. В крайна сметка общинските структури и кмета работят за гражданите, следователно трябва да се отчитат пред тях. Когато кметът и общинските структури нямат какво да крият, няма причина информацията да не е публично достъпна. Обратното естествено поражда сериозни съмнения.

– кметовете, а и управляващите по принцип, имат способността след изборите да забравят, че имат електорат или че са дали някакви обещания. Според мен, най-важното за един кмет е да се среща редовно с гражданите на общината. Но не само в „приемен ден“, където я се дореди някой, я не. В тази връзка, смятам че Кметът на Община Поморие, максимум на всеки три месеца, трябва да има публична среща с гражданите на всяко едно населено място, на които да се обсъждат належащи въпроси. Какво е едно управление, или една програма/планиране, без да има обратна връзка от гражданите.

3. Контрол

Всички говорим как много неща, било то асфалтиране на улица, или събиране на боклук, навсякъде се правят през пръсти. За съжаление това наистина е така, просто защото липсва контрол. Общите пари се  харчат лесно. Когато общината харчи пари за каквото и да е – ако щете за заплати на служители, за голям инвестиционен проект, за кварталната градинка, или за каквото е друго – трябва да има сериозен контрол как са изхарчени тези пари и как е изпълнен проекта.

Създаването на отделно звено за контрол в общината към момента би било прекалено навлизане в бюрокрация, и харчене на допълнителни средства. Затова смятам, че контролът е основна задача на Кмета на Общината. Той може да прехвърля част от тези задължения към други звена, но основната отговорност е негова. Имайки предвид, че за нашия град е важно да се разгърне широка инвестиционна дейност, дейностите по контрол придобиват изключително важно значение.

4. Анти-корупция

Често хора са идвали при мен (особено като Председател на ОбС), за да ми споделят, или просто съм чувал, как в едно или друго звено на общината нещата стават единствено с „пари под масата“.

Няма нищо по-гнусно от държавен или общински служител, на който ти му плащаш веднъж заплатата с твоите данъци, а той те гледа в ръцете, и трябва да му платиш и втори път, за да си свърши работата. За съжаление, като Председател на ОбС не съм имал възможност да оказвам влияние върху тези структури, да ги разследвам, да сезирам прокуратура без съдействието на замесени хора – тези, които споделят, отказват да ходят по полиция/прокурори.

Смятам, че това е работа на кмета на общината, тъй като тези структури са подчинени на него. Мога да гарантирам, че ако аз съм кмет на общината, всеки един подобен сигнал ще се разследва, и няма да се поколебая да сезирам съответните органи когато е възможно – всякакви корупционни практики трябва да се прекъснат, защото те задушават бизнеса, и губят много време, нерви и пари на гражданите.

Както споменах, темата „какво ни липсва“ е дълга. Винаги съм имал за задача списъкът с пропуските да става по-къс. Но най-голям шанс да намаля значително този списък бих имал като кмет на общината. Естествено, ако Вие ми гласувате доверие за това.

Публикувано в Местни избори, Местно управление. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *