Предизборни кампании

Преди дни едно писмо на жител на град Поморие ме накара да се замисля за някои неща.

В последно време, на 2-3 години има някакви избори – местни, парламентарни, президенски. Тази година има избори „2 в 1“. Независимо какви са изборите, всяка една кампания широко навлиза в живота на много хора. Отвсякъде надзъртат лица на кандидат-управляващи, дават се обещания, размахват се програми, организират се дебати, и т.н. Съответно, градът бива омазан с плакати, листовки, отварят се предизборни офиси, правят се срещи с кандидат-избранниците на народната любов, организират се митинги, събития… става страшно. Дори и хора, които не искат да се намесват в „предизборния дебат“ по някакъв начин са въвлечени в тези събития, обсъждания, и т.н. След изборите всичко затихва, като естествено остават доста мизерии за почистване, които често си стоят с месеци, че и години.

Замислих се колко по-цивилизовано, ненатрапчиво и ефективно би могло да протича една предизборна кампания. Примерно да има подвижни платна за плакати, и всяка партия/кандидат да си има точно определено, само за нея/него място за агитационните си материали. Да има определени места за масови срещи/митинги – не в центъра на града, а някъде далеч, където няма да пречат. Да има определено време, място и начин за провеждане на дебати с елемент задължителност, и хората да не се чудят ще има ли дебати, няма ли да има. Въобще – цялата кампания да е регламентирана така, че да е ясно в какво точно ще се състои преди въобще да започне. Иначе се превръща в най-обикновена реклама, като масовите по телевизията, целяща просто да излъже хората да гласуват по един или друг начин.

Естествено това горното до голяма степен няма как да стане. Винаги ще се харчат луди пари за кампании, винаги ще има ритане по кокалчетата, винаги ще има надлъгване между партиите и кандидатите. Но естествено това не ни пречи да пожелаем една по-добра заобикаляща ни среда, в която всяка предизборна кампания ще е просто нормално, преминаващо събитие, което да ни напомня колко добре живеем. Ако не поискаме сами да живеем на по-добро място, то със сигурност такова нещо няма да ни се случи.

Като кандидат-кмет на Община Поморие, се извинявам на поморийци за това, че заедно с останалите кандидат-кметове ще се понабъркаме в живота на хората, понякога и отвъд границите на информирания избор. Дано да е за добро. А относно следизборното почистване – обещавам лично да се включа и погрижа за почистването на града и да го върнем във вид дори и по-добър от преди.

Публикувано в Разни. Постоянна връзка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *